vrijdag 5 augustus 2011

Portobello's

Jaren geleden had ik daar een heel lekker receptje voor, en stond dat dan ook regelmatig op tafel. Maar zoals dat soms gaat, het receptje raakte achterin mijn receptenschriftje, en kwamen er nieuwe dingen voor in de plaats.

Van de week zag ik ze weer liggen bij onze vriend Appie, en dacht, ja, lekker, maar weer eens doen..Maar ja...wat waren de ingrediënten ook alweer ??
Ik herinnerde me iets van olijfolie en knoflook, twee dingen die ik standaard in huis heb, en Brie...het was toch ook iets met Brie ? Nou meenemen maar, stukje Brie gaat er altijd wel in, met of zonder Portobello.

Thuis aangekomen op zoek naar mijn schriftje..daar heb ik er nl nogal wat van, boordevol receptjes, al dan wel of niet met de hand geschreven. Deze was met de hand geschreven, en ik vond em ook best snel.
Oei, wat stond daar ? Verse tijm ? Citroen uitpersen ? En waar staat dan ergens de Brie ?
Oh. Nergens. Heb ik er ter plekke bij verzonnen...

Photobucket

Nou, het werd dus tijm uit een potje, citroen uit een flesje, en een mespuntje paprikapoeder ipv chilipoeder. ( Zou toch zweren dat ik dat had, maar zoals al bleek met de Brie ; mijn fantasie is groooooooot...)

Photobucket

Oké, maak de Portobello's schoon. Het beste is schoonboenen met een borsteltje, om de smaak het best te behouden.Water gaat ten koste van de smaak omdat de champion water op zou nemen naar het schijnt. Hier gaat het dus ten koste van de smaak , want er is hier iemand die vind dat je paardenmest of waar die dingen mee grootgebracht worden , niet zomaar even weg kunt poetsen.En dan nog de mensen die die bello's in de hand hebben gehad. Weet jij veel waar ze allemaal met die handen gezeten hebben, en wat ze ermee gedaan hebben , of erger nog,ingestoken hebben ? Euh...ik ben die persoon niet die met al deze dingen komt, ik vind een borsteltje wel gezellig eigenlijk.Maar het zet je wel aan het denken, hé ?

Goed.Snij voor elke Portobello een teentje knoflook in schijfjes.Leg de bello's op d e bolle kant, dus met het steeltje naar boven. Maak inkepingen en stop daar de knoflook in. Maak van wat citroensap, olijfolie, wat tijm en 1 teentje uitgeperste knoflook een drabje.Oh ja, en dat mespuntje chilipoeder nog.

(Ben even leuk met de timer aan het klooien geweest..)
Photobucket

Photobucket

Photobucket


Photobucket
Wat betreft de olie , citroen en de tijm,dit alles naar smaak.Ik ben niet zo van dat precieze , en hou me , als het even kan, niet zo aan de hoeveelheden die beschreven staan. In de bokkepootjes taart gaat dan ook bijna een halve fles advocaat, ipv twee eetlepels..ohoooo...
Bokkepootjes taart..als ik er al aan denk..receptje eens gekregen van vriendinnetje Janine, en die weer van haar zus, en die weer van haar...en zo gaat dat dan.
Dat recept zal ik ook eens op het net gooien, voor degenen die het nog niet kennen.LEKKERRRRRR!

Verwarm ondertussen de oven op 200 c.
Wrijf de bello's in met het drabje , let op !want het staat er echt; met het borsteltje, dat ik niet heb, of met de handen. Die ik wel heb.( Jaja, ik heb ze wel gewassen.) Goed de bolle kant inwrijven en wat over is er bovenop gooien.( bij de inkepingen)
Leg ze daarna tegen elkaar aan in een ovenvaste schaal,doe er nog wat verse zeezout en peper uit de molen overheen, en doe ze in de oven, ong. 15 min.Als ze na 15 min. nog wat droog aanvoelen, doe er dan nog wat extra olijfolie bovenop en doe ze nog even in de oven, want de bedoeling is dat ze sappig uit de oven komen.

Photobucket

Photobucket{ Woman! Gimme some foooood ! }
Photobucket
( Ooh deze is echt erg, wat eten betreft, die zou in ruil haar moeder nog op Marktplaats zetten..)

Nou, en wat er dus niet bij stond was de Brie.Maar die hadden we niet voor niks gekocht natuurlijk. Dus die heb ik er de laatste twee minuten met nog wat tijm er op even mee laten smelten.

Klaar !
Photobucket

T mannetje had ondertussen een vers sapje geperst. Doet ie elke avond.<3

Photobucket

Gauw nog even de notenbroodjes in de oven, ook van Appie.

Photobucket


En die hebben sinds kort ook heerlijke zeezout boter !
We maakten het altijd zelf,maar deze is echt een aanrader.Heerlijk met de broodjes !

Photobucket

Q at bij een vriendinnetje, maar we kregen er wel een eter voor terug. Tristen.
Tristen en Joel kennen elkaar al vanaf groep 1 en waren altijd de dikste vriendjes, todat Tristen eind groep drie naar een andere school ging.
Maar zo door de jaren heen spreken ze toch nog wel eens wat af,op de één of andere manier blijft die band gewoon, en komen ze ook nog op elkaars feestje.
Maar de heren verkozen pannenkoeken boven mijn culinaire toestand. Ze vonden het er niet smakelijk uitzien. Snap ik niks van.

Photobucket

Wat komkommersalade en wat huzarensalade erbij. Klaar. Een heerlijke lichte maaltijd op wat best een zomers dagje was.

Photobucket

En dan nog met dit uitzicht erbij....dat is nog eens zomervakantie.

Photobucket

Vonden de dames ook...

Photobucket

7 opmerkingen:

* Daniëlle * zei

Leuk Jola! Blogstijl lijkt een beetje op die van, jeweetwelwie. ;-)

Fia zei

Ziet er wel erg verrukkelijk uit Jola!!
En....wat zal het heerlijk ruiken....

Fijn weekend

Linda zei

Ik kan alleen maar zeggen: That is the life... ;) Heerlijk bourgondisch en erg leuke foto's. Wij zijn hier gek op champignon's én knoflook, dus ik ga je receptje een proberen. Thanks! (Hebbie toevallig ook nog een receptje van die komkommersalade? Zag er ook lekker uit!)

k.terbraak zei

Goh Jola,ik dacht deze week aan dat gerecht echt waar,ik had het je nog willen zeggen,waarom je dat nooit meer maakt,dat is toch toevallig.
Destijds had je me het laten proeven,en lekkerrrrr,ben ik deze week toch op de verkeerde dag gekomen.

k.terbraak zei

Nu ik had deze week het hele verhaal niet gelezen,ik kan niet zeggen dat je,je beroep hebt mis gelopen want daar ben je een veel te goede topfotograaf voor,maar uit komen met recepten met dit soort verhalen erbij,dat worden allemaal bestsellers,en vliegen de winkel uit.
Goh ik heb genoten en gelachen,wat leuk.

blogvanco zei

Whaaaaaaaah lees deze nu pas, wat een mooi verhaal Jola, komisch met de foto's erbij en ik heb wat geleerd: zeezoutboter ??? Ik gebruik best vaak grof zeezout (want heerlijk over de spaghetti met olie en knof en gamba's) maar deze ken ik nog niet, dus ik weet nu waar ik binnenkort boodschappen moet halen, thnxx. Wist trouwens niet wat een portobello was hoor, iehhh

Ageeth zei

Wat heb je weer een prachtig verhaal en recept geplaats. Super.
En die boter kende ik ook niet. Staat hier binnenkort dus ook in huis :-)
Wat leuk ook dat Joel en zijn vriendje elkaar blijven zien. Dat heeft Daan ook nog met een basisschoolvriend. Elke 1e dag van de vakantie op de middelbare school (verschillende) gingne ze zwemmen. En ook nu nog regelmatig contact.